Go Back
+ servings

Żółte curry z kurczakiem i papryką

Magdalena
Rodzaj dania Zupy
Ilość 2
Kalorie 608 kcal

Składniki
  

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 150 g papryki
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć.
  • Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut.
  • Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę. Wrzucamy pokrojone mięso z piersi kurczaka i gotujemy do momentu, aż kawałki kurczaka zrobią się białe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Na końcu wrzucamy świeżą bazylię.
  • Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem jaśminowym.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 608kcalCarbohydrates: 68gBiałko: 29.6gFat: 23.2g
Tagi curry, kurczak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!