Go Back
+ servings

Makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami

Magdalena
Przepis na makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami
Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 2
Kalorie 575 kcal

Składniki
  

  • 150 g makaronu
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 średni por
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chilli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.
  • Pieczarki myjemy i kroimy, pora oczyszczamy i kroimy w plastry.
  • Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy według uznania, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, dodajemy posiekany czosnek, sól i smażymy do momentu, aż puszczą wodę.
  • Dodajemy pora, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut.
  • Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy płatki chilli, pieprz i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Przygotowany wcześniej makaron mieszamy z sosem i gotowe.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 575kcalCarbohydrates: 57.4gBiałko: 34.6gFat: 22.5g
Tagi grzyby, kurczak, makaron
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!