Makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami
Magdalena
Przepis na makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami
Czas przygotowania 1 hour hr 30 minutes mins
Rodzaj dania Główne dania
- 150 g makaronu
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 100 ml śmietany 30%
- 1 średni por
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- płatki chilli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.
Pieczarki myjemy i kroimy, pora oczyszczamy i kroimy w plastry.
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy według uznania, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, dodajemy posiekany czosnek, sól i smażymy do momentu, aż puszczą wodę.
Dodajemy pora, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut.
Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy płatki chilli, pieprz i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Na koniec wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Przygotowany wcześniej makaron mieszamy z sosem i gotowe.
Smacznego!
Kalorie: 575kcalCarbohydrates: 57.4gBiałko: 34.6gFat: 22.5g
Tagi grzyby, kurczak, makaron