Cofnij
+ servings

Proste rogaliki z marmoladą

Magdalena
Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych
Czas przygotowania 2 godziny
Rodzaj Desery
Ilość 30 rogalików

Składniki
  

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 220 g kremowego serka
  • 1 żółtko
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • sól

Konfitura z owoców leśnych

  • 200 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
  • 100 g cukru

Instrukcje
 

  • Do garnka wrzucamy owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok.
  • W misce ubijamy masło i kremowy serek do momentu uzyskania puszystej i jednolitej masy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Przenosimy ciasto na folię spożywczą, starannie owijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Kiedy ciasto się chłodzi i owoce zaczęły już puszczać sok możemy przygotować marmoladę. Gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez około 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut. Jeżeli po tym czasie marmolada jest zbyt rzadka to ponownie gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy jedną część na duże cienkie koło ( brzegi nie muszą być idealne ). Następnie rozprowadzamy cienką warstwę marmolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.
  • Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby trójkątny koniuszek ciasta znalazł się pod rogalikiem.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy 20-25 minut do momentu, aż rogaliki się zarumienią. Gotowe rogaliki ostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
  • Smacznego!
Słowo kluczowe rogaliki
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!