Go Back
+ servings

Makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym

Magdalena
Przepis na makaron tagliatelle w sosie serowo szpinakowym
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 2
Kalorie 553 kcal

Składniki
  

  • 180 g makaronu tagliatelle
  • 80 g sera mascarpone
  • 80 g sera ricotta
  • 200 g szpinaku
  • 30 g parmezanu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente zostawiając przy tym pół szklanki wody z makaronu.
  • Umyty i pokrojony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce dokładnie łączymy oba sery ze szpinakiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gotową mieszaninę wrzucamy na rozgrzaną patelnie, wlewamy wodę z makaronu i gotujemy około 3 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze przez minutę. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, starty parmezan, mieszamy i gotowe.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 553kcalCarbohydrates: 55.7gBiałko: 24.9gFat: 24.9g
Tagi makaron, szpinak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!