Cofnij

Pikantne kulki serowe na imprezę

Magdalena
Kulki serowe przepis
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Przekąski

Składniki
  

  • 500 g żółtego sera
  • 1 duże jajko
  • 1 papryczka chilli
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz, bazylia

Instrukcje
 

  • Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy do miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski.
  • Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję.
  • Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce tartej.
  • W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby był bardzo gorący, wrzucamy kuleczki i smażymy, aż będą jasno brązowe. Pamiętaj, aby smażyć tylko kilka kulek naraz.
  • Kulki serowe nabijamy na wykałaczki i gotowe.
  • Smacznego!
Słowo kluczowe impreza, ser
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!