Cofnij
+ servings

Klasyczne chili con carne

Magdalena
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie.
  • Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę.
  • Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie.
  • Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami.
  • Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.
  • Smacznego!
Słowo kluczowe ostre, wołowina
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!