Go Back
+ servings

Pikantna pasta paprykowa do słoików

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Przekąski
Ilość 2 słoiki po 250ml

Składniki
  

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 4 papryczki chilli
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • garść liści bazylii

Instrukcje
 

  • Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  • Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby pasta była ostrzejsza zostaw nasiona z papryczek chilli.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli.
  • Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i dusimy około 30 minut, aż sok odparuje.
  • Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 30 minut.
  • Smacznego!
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!