Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby pasta była ostrzejsza zostaw nasiona z papryczek chilli.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli.
Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i dusimy około 30 minut, aż sok odparuje.
Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę.
Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 30 minut.
Smacznego!