Go Back
+ servings

Makaron z kurkami i szpinakiem

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 150 g makaronu
  • 300 g kurek
  • 200 g szpinaku
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pini
  • 1 łyżka parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania.
  • Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek wraz z drobno pokrojoną cebulą.
  • Orzeszki pini lekko kruszymy i wsypujemy na patelnię. Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, sól, pieprz i podsmażamy na dużym ogniu około 3 minut.
  • Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć.
  • Kiedy sos już zgęstnieje dodajemy makaron wraz z wodą i mieszamy aż do połączenia się składników.
  • Makaron z kurkami nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i gotowe.
  • Smacznego!
Tagi wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!