Cofnij
+ servings

Naleśniki z serkiem wiejskim

Magdalena
Czas przygotowania 40 minuty
Rodzaj Desery
Ilość 10 sztuk

Składniki
  

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Twaróg

  • 400 g serka wiejskiego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Instrukcje
 

  • W niewielkim naczyniu roztapiamy masło oraz odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników do naleśników łączymy razem za pomocą rózgi lub miksera.
  • Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, dość rzadkiej. W zależności od potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub mleka/wody. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
  • Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem, najlepiej przeznaczonej do naleśników. Ważne, aby każdy naleśnik był cienko usmażony.
  • Serek wiejski rozgniatamy w misce lub kroimy go na niewielkie części. Dodajemy kolejno żółtka, śmietanę oraz cukier puder. Ugniatamy wszystkie składniki, by powstała kremowa konsystencja.
  • Po ostygnięciu naleśników smarujemy każdy przygotowanym wcześniej serkiem wiejskim na połowie niezbyt grubą warstwą. Sposób składania jest dowolny, w rulon albo w trójkąt
  • Następnie rozgrzewamy patelnie i dodając niewielką ilość tłuszczu układamy posmarowane wcześniej naleśniki. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do zarumienienia się naleśników. Naleśniki z serkiem wiejskim podajemy na ciepło.
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!