W niewielkim naczyniu roztapiamy masło oraz odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników do naleśników łączymy razem za pomocą rózgi lub miksera.
Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, dość rzadkiej. W zależności od potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub mleka/wody. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem, najlepiej przeznaczonej do naleśników. Ważne, aby każdy naleśnik był cienko usmażony.
Serek wiejski rozgniatamy w misce lub kroimy go na niewielkie części. Dodajemy kolejno żółtka, śmietanę oraz cukier puder. Ugniatamy wszystkie składniki, by powstała kremowa konsystencja.
Po ostygnięciu naleśników smarujemy każdy przygotowanym wcześniej serkiem wiejskim na połowie niezbyt grubą warstwą. Sposób składania jest dowolny, w rulon albo w trójkąt
Następnie rozgrzewamy patelnie i dodając niewielką ilość tłuszczu układamy posmarowane wcześniej naleśniki. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do zarumienienia się naleśników. Naleśniki z serkiem wiejskim podajemy na ciepło.