Cofnij
+ servings

Przepis na risotto z kurczakiem

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • masło
  • oliwa extra
  • 50 g gorgonzoli
  • garść pokrojonej rukoli
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej

Instrukcje
 

  • Do garnka dodać 1 łyżkę oliwy, pokrojoną cebulę w kostkę i starty czosnek. Czekać aż oba te składniki się zeszklą. W wolne miejsce w tym garnku dodać 1 łyżkę masła i kurczaka, który jest pokrojony w kostkę.
  • Doprawić mięso solą oraz pieprzem i obsmażać przez 3 minuty, pamiętając, aby co chwilę go mieszać.
  • Dodać ryż, dokładnie go obsmażyć. Następnie należy wlać wino i zacząć go gotować przez kilkanaście sekund, do momentu aż nie odparuje.
  • Potem dodać warzywa pokrojone w kostkę: cukinię i paprykę, zacząć wszystko smażyć około minutę ( w międzyczasie należy dodawać wszystkie przyprawy). 
  • Teraz należy wlać około pół szklanki gorącego bulionu. Gotować bez przykrywki przez 15 minut, pamiętając przy tym, aby mieszać od czasu do czasu.
  • Później należy dodać następną porcję bulionu, gdy ta pierwsza zostanie wchłonięta przez ryż. Trzeba pamiętać, że ryż na końcu musi być al dente. 
  • Należy zdjąć z ognia garnek i dodać do niego rukolę, która jest pokrojona na kawałki oraz 2/3 tartego parmezanu, 2 łyżki masła i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Wszystko wymieszać. Podawać na głęboki talerzu. Na koniec danie warto posypać resztką sera.
Słowo kluczowe kurczak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!