Do garnka dodać 1 łyżkę oliwy, pokrojoną cebulę w kostkę i starty czosnek. Czekać aż oba te składniki się zeszklą. W wolne miejsce w tym garnku dodać 1 łyżkę masła i kurczaka, który jest pokrojony w kostkę.
Doprawić mięso solą oraz pieprzem i obsmażać przez 3 minuty, pamiętając, aby co chwilę go mieszać.
Dodać ryż, dokładnie go obsmażyć. Następnie należy wlać wino i zacząć go gotować przez kilkanaście sekund, do momentu aż nie odparuje.
Potem dodać warzywa pokrojone w kostkę: cukinię i paprykę, zacząć wszystko smażyć około minutę ( w międzyczasie należy dodawać wszystkie przyprawy).
Teraz należy wlać około pół szklanki gorącego bulionu. Gotować bez przykrywki przez 15 minut, pamiętając przy tym, aby mieszać od czasu do czasu.
Później należy dodać następną porcję bulionu, gdy ta pierwsza zostanie wchłonięta przez ryż. Trzeba pamiętać, że ryż na końcu musi być al dente.
Należy zdjąć z ognia garnek i dodać do niego rukolę, która jest pokrojona na kawałki oraz 2/3 tartego parmezanu, 2 łyżki masła i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Wszystko wymieszać. Podawać na głęboki talerzu. Na koniec danie warto posypać resztką sera.