Makaron penne gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut, zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie odcedzić i odstawić. Nie hartować zimną wodą.
Szparagi zielone należy umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut.
Na patelni roztopić masło klarowane, dodać szparagi zielone i smażyć 2 minuty. Następnie dodać krewetki tygrysie, czosnek, zioła prowansalskie, sok z limonki i białe wino. Smażyć krótko przez 3-5 minut.
Przygotować dekorację z kwiatów nasturcji: opłukać pojedyncze kwiaty i liście w zimnej wodzie, odłożyć je na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru wody.
Makaron penne należy rozłożyć równomiernie na cały talerz, a następnie położyć szparagi zielone i krewetki tygrysie. Na koniec polać sosem powstałym podczas smażenia. Całość udekorować kwiatami nasturcji oraz posypać wszystko ziarnami słonecznika i pietruszką.