Cofnij
+ servings

Makaron z szparagami

Magdalena
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 500 g krewetek tygrysich
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 500 g makaronu penne
  • masło klarowane
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny lub limonki

Instrukcje
 

  • Makaron penne gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut, zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie odcedzić i odstawić. Nie hartować zimną wodą.
  • Szparagi zielone należy umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut.
  • Na patelni roztopić masło klarowane, dodać szparagi zielone i smażyć 2 minuty. Następnie dodać krewetki tygrysie, czosnek, zioła prowansalskie, sok z limonki i białe wino. Smażyć krótko przez 3-5 minut.
  • Przygotować dekorację z kwiatów nasturcji: opłukać pojedyncze kwiaty i liście w zimnej wodzie, odłożyć je na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru wody.
  • Makaron penne należy rozłożyć równomiernie na cały talerz, a następnie położyć szparagi zielone i krewetki tygrysie. Na koniec polać sosem powstałym podczas smażenia. Całość udekorować kwiatami nasturcji oraz posypać wszystko ziarnami słonecznika i pietruszką.
Słowo kluczowe makaron, wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!