Go Back
+ servings

Przepis na ciasto murzynek

Magdalena
Czas przygotowania 40 minutes
Rodzaj dania Desery
Ilość 6

Składniki
  

  • 100 ml wody
  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cukier, cukier waniliowy i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
  • Pokrusz czekoladę na małe kawałki. Drobno posiekaj orzechy włoskie i migdały.
  • Kiedy woda się z cukrem się zagotuje dodaj czekoladę, następnie masło. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia.
  • W osobnym naczyniu roztrzep jajka z szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj mikserem lub mątewką.
  • Mieszając dodaj do jajek rozpuszczoną czekoladę. Najlepiej lej wolnym strumieniem, aby nic nie zwarzyć.
  • Dodaj posiekane orzechy włoskie i migdały do masy. Na koniec wymieszaj. Jeśli masz uczulenie na orzechy możesz pominąć ten krok lub dodać np. drobno pokrojone daktyle. Z nimi ciasto również będzie przepyszne. 
  • Formę do ciasta o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej masę czekoladową.
  • Ustaw piekarnik na 180 stopni w termoobiegu. Piecz około 25 minut.
  • Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Możesz też zjeść ciasto, kiedy ostudzi się ono częściowo, wtedy czekolada w środku będzie delikatnie płynna.
  • Smacznego!

Notes

Uwaga: Jeżeli chcemy, aby ciasto było słodsze, możemy dać część czekolady gorzkiej i część mlecznej (zachowując proporcje).
Tagi ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!