Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cukier, cukier waniliowy i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
Pokrusz czekoladę na małe kawałki. Drobno posiekaj orzechy włoskie i migdały.
Kiedy woda się z cukrem się zagotuje dodaj czekoladę, następnie masło. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka z szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj mikserem lub mątewką.
Mieszając dodaj do jajek rozpuszczoną czekoladę. Najlepiej lej wolnym strumieniem, aby nic nie zwarzyć.
Dodaj posiekane orzechy włoskie i migdały do masy. Na koniec wymieszaj. Jeśli masz uczulenie na orzechy możesz pominąć ten krok lub dodać np. drobno pokrojone daktyle. Z nimi ciasto również będzie przepyszne.
Formę do ciasta o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej masę czekoladową.
Ustaw piekarnik na 180 stopni w termoobiegu. Piecz około 25 minut.
Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Możesz też zjeść ciasto, kiedy ostudzi się ono częściowo, wtedy czekolada w środku będzie delikatnie płynna.
Smacznego!
Notes
Uwaga: Jeżeli chcemy, aby ciasto było słodsze, możemy dać część czekolady gorzkiej i część mlecznej (zachowując proporcje).