Go Back
+ servings

Cielęcina przepis na obiad

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 3

Składniki
  

  • 500 g cielęciny
  • 1 śmietanka 12%
  • olej
  • masło
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta soli, pieprzu, sproszkowanego czosnku, gałki muszkatołowej

Instrukcje
 

  • Umyć mięso i pokroić na małe kawałeczki. 
  • Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kawałki cielęciny.
  • Smażyć tak długo, aż cielęcina się nieco zarumieni.
  • Następnie przekładamy cielęce kawałki do niewielkiego garnka, zalewamy zimną wodą (pół litra), dodajemy laurowy liść i całość gotujemy.
  • Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kawałki cielęciny, rozpuszczamy łyżkę masła.
  • Wrzucamy na patelnię pokrojoną w plasterki cebulę.
  • Czekamy aż cebula się zeszkli i przekładamy do garnka z kawałkami gotującego się mięsa.
  • Dodajemy przyprawy: czosnek, gałkę muszkatołową według uznania.
  • Tak doprawioną cielęcinę dusimy na małym ogniu przez godzinę, a następnie wlewamy do niej śmietankę 12% (125 ml) i dodajemy łyżeczkę mąki.
  • Wszystko zagotowujemy i na koniec doprawiamy pieprzem oraz szczyptą soli.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!