Go Back

Przepis na kimchi

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania

Składniki
  

  • 5 łyżek soli
  • 2/3 litry wody do zalewy
  • 2/3 szklanki wody do kleiku ryżowego
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała biała rzepa
  • 1/2 pora

Instrukcje
 

  • Kapustę należy przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą część posiekać na małe kawałeczki zostawiając oczywiście niejadalny korzeń. Po pokrojeniu trzeba przełożyć ją  na 60 min do miski wypełnionej solą i wodą oraz docisnąć talerzykiem z czymś ciężkim, tak by cała kapusta była zanurzona.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie kleiku ryżowego. Do niedużego garnka lub rondelka wlewamy ¾ szklanki wody, dodajemy mąkę ryżową oraz cukier i gotujemy do tego momentu, aż całość połączy się w gęstą masę. Należy ją wtedy zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Marchewkę kroimy w cienkie słupki, a rzepę, pora i jabłko kroimy w drobną kostkę. Jeżeli cebula i czosnek będą miały dla nas zbyt intensywny smak, gdy pokroimy je w kostkę, to jako alternatywę można użyć blendera i rozetrzeć je na pastę, którą należy dodać do kleiku wraz z papryką, startym imbirem, sosem sojowym i łyżeczką soli. Kleik dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do niego pozostałe pokrojone warzywa.
  • W następnej kolejności zabieramy się za odsączenie kapusty pekińskiej. Należy to zrobić możliwie jak najdokładniej. Wówczas przekładamy ją do większej miski oraz łączymy z kleikiem i całość mieszamy, najlepiej dłońmi w rękawiczkach, aby natrzeć kapustę powstałą pastą.
  • Po chwili wkładamy masę do szklanego słoja (nie poleca się używania plastikowych pojemników, ze względu na to, że może on reagować z powstałym w procesie kiszenia kwasem mlekowym), lecz nie upychamy jej do samego brzegu, gdyż kimchi podczas fermentacji wydziela gazy wypychające masę do góry.
  • Słój zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-5 dni, a następnie wkładamy je do lodówki. Kimchi uzyskuje pełnię smaku po tygodniu, chociaż można je jeść już następnego dnia od zrobienia.
Tagi wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!