Go Back
+ servings

Przepis na gazpacho

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Zupy
Ilość 4

Składniki
  

Zupa

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 świeżej papryki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka listków bazylii

Salsa

  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz, bazylia i oregano

Instrukcje
 

  • Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić oraz przetrzeć przez sito w celu pozbycia się nasion.
  • Ogórka i cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Paprykę dokładnie umyć, wyjąć gniazdo nasienne, również pokroić.
  • Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Obrane i pokrojone warzywa umieścić w kielichu blendera lub w odpowiednim naczyniu.
  • Do warzyw dodać pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet oraz sok z cytrynu lub limonki.
  • Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.
  • Gotowy chłodnik wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, jeśli potrzebujemy ekspresowego schłodzenia zupy, warto dodać do niego kilka kostek lodu.

Salsa

  • Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać.
  • Pokrojone warzywa wymieszać ze skórką z cytryny lub limonki oraz sokiem.
  • Salsę przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawami.
Tagi wegetariańska, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!