Wypłukany szpinak, jaja oraz olej zmiksować blenderem na gładki krem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszać w drugim naczyniu, a następnie przelać do szpinakowej masy.
Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Od środka wysmarować formę olejem lub masłem.
Dobrze wymieszane ciasto przelać na blaszkę i umieścić na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec przez 40 minut, a następnie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
Wyciągnąć ciasto i odstawić je do ostygnięcia.
Odciąć wystającą część ciasta i zostawić ją do późniejszego pokruszenia na wierzchu.
Porządnie schłodzoną śmietanę, śnieżkę oraz cukier ubijać mikserem do czasu, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć go na ciasto.
Krem posypać pokruszonym fragmentem pozostawionego wcześniej ciasta i udekorować go pestkami granatu.