Go Back
+ servings

Przepis na ciasto leśny mech

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 40 minutes
Rodzaj dania Desery
Ilość 7

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem

  • 150 g śmietanki 36%
  • 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji

  • 1/2 pestek z granatu

Instrukcje
 

  • Wypłukany szpinak, jaja oraz olej zmiksować blenderem na gładki krem. 
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszać w drugim naczyniu, a następnie przelać do szpinakowej masy. 
  • Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Od środka wysmarować formę olejem lub masłem.
  • Dobrze wymieszane ciasto przelać na blaszkę i umieścić na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Piec przez 40 minut, a następnie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. 
  • Wyciągnąć ciasto i odstawić je do ostygnięcia. 
  • Odciąć wystającą część ciasta i zostawić ją do późniejszego pokruszenia na wierzchu.
  • Porządnie schłodzoną śmietanę, śnieżkę oraz cukier ubijać mikserem do czasu, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć go na ciasto.
  • Krem posypać pokruszonym fragmentem pozostawionego wcześniej ciasta i udekorować go pestkami granatu. 
Tagi ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!