Go Back
+ servings

Przepis na kotlety schabowe

Magdalena
Czas przygotowania 30 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 3 kotlety z środkowego schabu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • szczypta pieprzu i soli
  • smalec bądź olej do smażenia

Instrukcje
 

  • Przygotowane plastry położyć na desce do krojenia i rozbić bardzo cienko, najlepiej używając do tego specjalnego, metalowego tłuczka z wytłoczoną kratką. W trakcie tłuczenia warto zabezpieczyć mięso folią spożywczą, aby nie tryskało na boki i nie powstały dziury.
  • Każdy z kotletów należy doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować dwa głębokie talerze, do jednego wsypać bułkę tartą, a do drugiego wbić 3 jajka i wymieszać je trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie każdy z plastrów obtaczać kolejno w jajku i bułce. Zdecydowanie jeden raz wystarczy, ponieważ panierka nie powinna być zbyt gruba i dobrze przylegać do kotleta.
  • Wlać na patelnię olej bądź smalec i poczekać aż się odpowiednio rozgrzeje. Kotlety smażyć nie dłużej niż 2 minuty na stronę, patrząc aż uzyskają brązowo złoty kolor. Później należy odsączyć je ręcznikiem papierowym z tłuszczu i podawać najlepiej z surówką oraz ziemniakami.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!