Cofnij
+ servings

Przepis na rosół z kury

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Zupy
Ilość 8

Składniki
  

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, lubczyk

Instrukcje
 

  • porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, wstawić na mały ogień i powoli gotować przez dwie godziny.
  • zebrać szumowiny, do wody wrzucić kilka listków laurowych.
  • wszystkie warzywa obrać i opłukać.
  • marchewkę i korzeń pietruszki przekroić na pół, seler pokroić na kilka równych części.
  • pokrojone warzywa dodać do rosołu, przykryć i gotować kolejne pół godziny.
  • cebulę opalić nad ogniem lub lekko przypalić na suchej patelni, po czym dodać do gotującego się rosołu.
  • z garnka wyjąć mięso oraz warzywa, rosół przyprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać łyżeczkę lubczyku, całość zamieszać.
  • natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do rosołu kilka minut przed końcem gotowania
  • rosół można wzbogacić o pokrojoną w kostkę marchewkę
Słowo kluczowe kurczak, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!