Cofnij
+ servings

Przepis na ciasto bananowe

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Desery
Ilość 1 ciasto

Składniki
  

Ciasto

  • 300 g cukru
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju
  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 1 gorzka czekolada
  • 20 g margaryny
  • 140 g słodkiej śmietany 30%

Nadzienie

  • 10 bananów
  • 100 g cukru
  • sok z cytryny
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 420 g słodkiej śmietany 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Instrukcje
 

  • Do miski dodać jajka oraz cukier i ubić to mikserem. Następnie wlewać powoli olej oraz wodę.
  • Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a kolejno dodać je do ubitej wcześniej masy.
  • Przygotowane ciasto należy wyłożyć na blachę, posmarowaną wcześniej margaryną i posypaną mąką.
  • Należy nagrzać piekarnik, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni i poczekać aż ostygnie.
  • Obrane i pokrojone banany trzeba ułożyć na cieście i polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę.
  • Utrzeć twaróg z dodatkiem cukru, a także soku z cytryny.
  • Podgrzać żelatynę do momentu jej rozpuszczenia, a później wraz z dwiema łyżkami kremu serowego wymieszać i dodać do reszty kremu.
  • Należy ubić śmietanę i również dodać ją do kremu, wszystko delikatnie mieszając.
  • Przygotowaną masę wyłożyć na banany i gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • W kolejnym etapie trzeba roztopić margarynę i czekoladę, dodać do tego śmietanę i wszystko wymieszać. Przygotowaną polewę wylać na ciasto i ponownie wstawić je do lodówki.

Uwagi

Czas oczekiwania: 2 godziny (musi postać w lodówce)
Słowo kluczowe ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!