Cofnij
+ servings

Przepis na ciasto bezglutenowe

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny 20 minuty
Rodzaj Desery
Ilość 10

Składniki
  

Ciasto

  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 1 kg serków homogenizowanych waniliowych
  • 600 g brzoskwiń z puszki
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

Polewa

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 36%

Instrukcje
 

  • Do miski przełożyć serki homogenizowane (wcześniej wyjęte z lodówki). Wsypać cukier i skrobię ziemniaczaną, a następnie wbić jaja
  • Kolejny krok to roztopienie i wystudzenie masła, które następnie należy wlać do wcześniej wymienionych składników. Pamiętaj, że jeśli jajka oraz serki będą zbyt zimne, w masie mogą pojawić się grudki. 
  • Zmiksować składniki lub dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki bądź łyżki. 
  • Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczeni i zapiąć obręcz.
  • Boki formy wysmarować masłem lub olejem. 
  • Do przygotowanej tortownicy należy przelać gotową masę. 
  • Otworzyć puszkę brzoskwiń, a następnie połówki pokroić na podłużne kawałki. Owocami wyłożyć powierzchnię. 
  • Sernik umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół). 
  • Ciasto piec przez 2 godziny. W tym czasie nie wolno zmieniać temperatury ani otwierać piekarnika. 
  • Po ostygnięciu umieścić ciasto w lodówce, bądź chłodnym miejscu.
  • Następnie przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i delikatnie podgrzać. Nie zagotowywać! Zdjąć z palnika i dodać kawałki białej czekolady. Mieszać do czasu połączenia się składników w gęstą masę.
  • Polać sernik polewą i delektować się wybornym smakiem. 
Słowo kluczowe ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!