Cofnij
+ servings

Przepis na ciasto rafaello

Magdalena
Czas przygotowania 5 godziny 40 minuty
Rodzaj Desery
Ilość 8

Składniki
  

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 60 g mleka w proszku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g herbatników
  • 60 ml wrzątku

Instrukcje
 

  • Do szklanki (250 ml) wlać 60 ml wrzątku. Wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Rozczyn zostawić do ostudzenia. 
  • Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać cukier, mleko w proszku i serek mascarpone. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Po upłynięciu czasu chłodzenia, wyjąć krem i ubijać go mikserem na wysokich obrotach. Całość powinna zrobić się puszysta i gęsta.
  • Do masy wsypać wiórki kokosowe. Można je dodatkowo zmielić, żeby lepiej łączyły się z kremem. 
  • Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać całość. 
  • Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem lub masłem. Warto dodatkowo wyłożyć boki paskami papieru do pieczenia, żeby ciasto dobrze odchodziło. 
  • Na dno formy wyłożyć herbatniki. Jeśli istnieje taka potrzeba, należy połamać je na kawałki, żeby wypełniły cały spód.
  • Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy. 
  • Następnie kolejne dwa razy należy wykładać krakersy na przemian z kremem.
  • Gotowe ciasto rafaello posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi i odstaw do stężenia i schłodzenia masy. 

Uwagi

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas chłodzenia: 5 godzin 
Słowo kluczowe ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!