Ryż gotować razem z mlekiem i cukrem wanilinowym pod przykryciem, aż do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zajmie nam to ok. 15-20 min.
Do ryżu należy zaglądać co jakiś czas, i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mleka, gdyby ryż wciągnął go za dużo.
Przygotowanie jabłek zaczynamy od umycia ich, następnie obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte jabłka.
Po kilku minutach, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodajemy ok. łyżeczkę cynamonu i w razie potrzeby cukier. Ilość cukru zależy od odmiany jabłek i ich naturalnej słodyczy.
Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, wykładamy ryż rozprowadzając go równo łyżką, a na ryżu układamy jabłka.
Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 180°C pod przykryciem.
Podajemy z łyżką posłodzonej śmietany.