Go Back
+ servings

Ryż z jabłkami przepis

Magdalena
Czas przygotowania 45 minutes
Rodzaj dania Desery
Ilość 4

Składniki
  

  • 2 woreczki ryżu po 100g
  • 1/2 l mleka 3,2%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Instrukcje
 

  • Ryż gotować razem z mlekiem i cukrem wanilinowym pod przykryciem, aż do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zajmie nam to ok. 15-20 min.
  • Do ryżu należy zaglądać co jakiś czas, i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mleka, gdyby ryż wciągnął go za dużo.
  • Przygotowanie jabłek zaczynamy od umycia ich, następnie obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte jabłka.
  • Po kilku minutach, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodajemy ok. łyżeczkę cynamonu i w razie potrzeby cukier. Ilość cukru zależy od odmiany jabłek i ich naturalnej słodyczy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, wykładamy ryż rozprowadzając go równo łyżką, a na ryżu układamy jabłka.
  • Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 180°C pod przykryciem.
  • Podajemy z łyżką posłodzonej śmietany.
Tagi ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!