Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny umyć i obrać. Następnie marchew pokroić na plastry średniej grubości, a cebulę na dość drobną kostkę.
Posiekane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą (1,5-2 l). Potem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
Całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut.
W międzyczasie należy pokroić ziemniaki oraz boczek w kostkę a kiełbasę w grubsze plastry. Boczek i kiełbasę podsmażyć lekko na patelni.
Po upływie czasu do garnka można już ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę, a także podsmażony boczek i kiełbasę.
Zawartość naczynia należy gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec można dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie należy dodać zakwas, po czym całość gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. Na sam koniec pozostaje wlać śmietanę 30%, co pozwoli zabielić zupę.
Potem można ewentualnie dodatkowo doprawić danie.
Żurek z kiełbasą i ziemniakami można od razu podawać, z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki albo ćwiartki.