Go Back
+ servings

Żurek z kiełbasą i ziemniakami

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 26 minutes
Rodzaj dania Zupy
Ilość 6

Składniki
  

  • 1 natka pietruszki
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 60 g boczku wędzonego
  • 750 g białej surowej kiełbasy
  • 500 g ziemniaków
  • 550 ml żurku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 sztuki liścia laurowego
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 5/7 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny umyć i obrać. Następnie marchew pokroić na plastry średniej grubości, a cebulę na dość drobną kostkę.
  • Posiekane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą (1,5-2 l). Potem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
  • Całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. 
  • W międzyczasie należy pokroić ziemniaki oraz boczek w kostkę a kiełbasę w grubsze plastry. Boczek i kiełbasę podsmażyć lekko na patelni.
  • Po upływie czasu do garnka można już ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę, a także podsmażony boczek i kiełbasę.
  • Zawartość naczynia należy gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec można dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Następnie należy dodać zakwas, po czym całość gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. Na sam koniec pozostaje wlać śmietanę 30%, co pozwoli zabielić zupę.
  • Potem można ewentualnie dodatkowo doprawić danie.
  • Żurek z kiełbasą i ziemniakami można od razu podawać, z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki albo ćwiartki.
Tagi zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!