Go Back
+ servings

Przepis na pierś z indyka

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 10

Składniki
  

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

  • Pierś z indyka oczyścić z wszelkich żyłek i twardych chrząstek, następnie pokroić w poprzek włókien na 2 cm plastry.
  • Plastry indyka przykryć folią spożywczą i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa.
  • Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem naturalnym, kolendrą i odstawić na około 15 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Większe pieczarki przed krojeniem w plastry przeciąć na pół.
  • Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube pióra.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko do miękkości.
  • Podczas smażenia przyprawić pieprzem i solą, a na sam koniec dodać również czubatą łyżkę bułki tartej, wszystko wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć.
  • Podsmażone pieczarki odstawić do wystudzenia.
  • Na każdy plaster rozbitej piersi z indyka położyć po czubatej łyżce podsmażonych pieczarek i złożyć ją na pół.
  • Następnie obtoczyć w mące pszennej. Czynność tą można wykonać nieco wcześniej, aby przyspieszyć i usprawnić dalszy proces przygotowania.
  • Jajka roztrzepać z łyżką zimnej wody i szczyptą soli, następnie zanurzać w nich złożonego z pieczarkami indyka.
  • Przed położeniem na patelnię indyka obtoczyć w bułce tartej.
  • Pierś indyka smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, do czasu przyrumienienia się z każdej strony. Smażyć na umiarkowanej mocy palnika, aby indyk był równomiernie wysmażony.
  • Z podanej ilości indyka można przygotować 10 porcji. Czas przygotowania to 50 minut. Danie o umiarkowanym stopniu trudności. 
Tagi mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!