Pierś z indyka oczyścić z wszelkich żyłek i twardych chrząstek, następnie pokroić w poprzek włókien na 2 cm plastry.
Plastry indyka przykryć folią spożywczą i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem naturalnym, kolendrą i odstawić na około 15 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Większe pieczarki przed krojeniem w plastry przeciąć na pół.
Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube pióra.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko do miękkości.
Podczas smażenia przyprawić pieprzem i solą, a na sam koniec dodać również czubatą łyżkę bułki tartej, wszystko wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć.
Podsmażone pieczarki odstawić do wystudzenia.
Na każdy plaster rozbitej piersi z indyka położyć po czubatej łyżce podsmażonych pieczarek i złożyć ją na pół.
Następnie obtoczyć w mące pszennej. Czynność tą można wykonać nieco wcześniej, aby przyspieszyć i usprawnić dalszy proces przygotowania.
Jajka roztrzepać z łyżką zimnej wody i szczyptą soli, następnie zanurzać w nich złożonego z pieczarkami indyka.
Przed położeniem na patelnię indyka obtoczyć w bułce tartej.
Pierś indyka smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, do czasu przyrumienienia się z każdej strony. Smażyć na umiarkowanej mocy palnika, aby indyk był równomiernie wysmażony.
Z podanej ilości indyka można przygotować 10 porcji. Czas przygotowania to 50 minut. Danie o umiarkowanym stopniu trudności.