Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Ser żółty zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości.
Do rondelka wlać mleko i śmietanę, wymieszać. Dodać zgnieciony na prasce czosnek. Podgrzać mieszankę na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.
Naczynie do pieczenia (najlepiej żaroodporne) wysmarować masłem. Ułożyć w nim jedną warstwę ziemniaczanych plastrów, doprawić solą i pieprzem i posypać połową startego sera żółtego. Następnie ułożyć drugą warstwę i powtórzyć czynności.
łożone w naczyniu warstwy ziemniaków polać przygotowaną wcześniej mieszanką śmietany i mleka. Całość obficie oprószyć wybranymi ziołami.
Wstawić naczynie do piekarnika, rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni, na około 50 minut. Gdy wierzch zapiekanki się zarumieni, danie jest gotowe do spożycia.