Cofnij
+ servings

Przepis na makaron domowy

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Ilość 4 osoby

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szczypty soli
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje
 

  • Przesiać dwie szklanki mąki pszennej do miski lub wklęsłego naczynia i zrobić wgłębienie w mące na środku. Tam wbić trzy jajka, dosypać dwie szczypty soli i szczyptę kurkumy by makaron nabrał żółtego koloru, dolać jedną łyżkę wody i jedną łyżkę oliwy z oliwek wedle gustu.
  • Wymieszać ciasto widelcem lub łyżką do momentu kiedy przestanie się lepić.
  • Ugnieść ciasto by było gładkie, jednolite i elastyczne, jednocześnie podsypując je mąką.
  • Rozwałkować ciasto i podzielić na kilka części i odczekać piętnaście minut w celu wysuszenia.
  • Pokroić na szerokie prostokąty, zawinąć "w rulonik" i posiekać na ukos.
  • Oddzielić od siebie sklejony makaron ręcznie i odczekać dziesięć minut do wyschnięcia.
  • Makaron gotować krótko na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie.
  • Makaron odcedzić i podać do swojego ulubionego dania.
Słowo kluczowe makaron
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!