Cofnij
+ servings

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Zupy
Ilość 4

Składniki
  

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dodatki do zupy według uznania

  • grzanki
  • ziarna słonecznika
  • płatki migdałów

Instrukcje
 

  • Zalewamy soczewicę wrzątkiem odstawiamy na bok, aby namiękła.
  • Obieramy cebulę i siekamy ją w kostkę.
  • Myjemy papryki i drobno kroimy. Odstawiamy w miseczkach na bok.
  • Na patelni rozgrzewamy olej lub masło (według własnego upodobania) i podsmażamy cebulę by się zeszkliła. 
  • Obieramy czosnek i dodajemy do smażonej cebuli.
  • Przyprawimy mieloną papryką i imbirem oraz dorzucamy szczyptę gałki muszkatołowej. 
  • Odcedzamy soczewicę i wraz z pokrojona papryką dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy przez ok 5 minut ciągle mieszając.
  • Do garnka wlewamy wywar warzywny oraz wrzucamy wszystkie składniki z patelni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 40 min.
  • Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • Rozlewamy zupę do misek i dodajemy swoje ulubione dodatki: grzanki, ziarna słonecznika lub płatki migdałów.
Słowo kluczowe zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!