Zalewamy soczewicę wrzątkiem odstawiamy na bok, aby namiękła.
Obieramy cebulę i siekamy ją w kostkę.
Myjemy papryki i drobno kroimy. Odstawiamy w miseczkach na bok.
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło (według własnego upodobania) i podsmażamy cebulę by się zeszkliła.
Obieramy czosnek i dodajemy do smażonej cebuli.
Przyprawimy mieloną papryką i imbirem oraz dorzucamy szczyptę gałki muszkatołowej.
Odcedzamy soczewicę i wraz z pokrojona papryką dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy przez ok 5 minut ciągle mieszając.
Do garnka wlewamy wywar warzywny oraz wrzucamy wszystkie składniki z patelni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 40 min.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Rozlewamy zupę do misek i dodajemy swoje ulubione dodatki: grzanki, ziarna słonecznika lub płatki migdałów.