Go Back
+ servings

Karkówka na grilla przepis

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Czas marynowania 12 hours
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 8 dużych plastrów karkówki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Instrukcje
 

  • Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lub bardzo drobno siekamy. 
  • Mieszamy musztardę i ketchup, do powstałej masy dodajemy cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek (lub olej). 
  • Do marynaty dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
  • Mięso zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Należy pamiętać, aby całe mięso było pokryte marynatą - dzięki temu zyska ono doskonały smak.
  • Po upływie 12 godzin, a najlepiej na godzinę przed grillowaniem wyciągamy mięso z lodówki.
  • Na mocno rozgrzany grill wykładamy pojedynczo plastry karkówki. Grillujemy z każdej ze stron polewając marynatą. Czas grillowania to około 15 minut na każdą stronę.
  • Zdejmujemy przygotowane mięso z grilla i układamy na talerzu. Do karkówki polecamy upieczonego na grillu ziemniaka oraz sałatkę.
Tagi mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!