Cofnij
+ servings

Przepis na ramen miso

Magdalena
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 1 l bulionu dashi sposób przygotowania poniżej
  • 200 g tofu
  • 250 g makaronu ramen
  • 1 łyżka suszonych alg wakame
  • dymka
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mirinu
  • 4 jajka
  • olej sezamowy, chilli, przyprawa 7 smaków

Instrukcje
 

Przygotowanie bulionu dashi

  • litr wody gotujemy z płatem alg konbu o wymiarach 10x15 cm oraz z 20g pasków suszonej ryby bonito, która jest tylko dodatkiem. W przypadku wersji wegetariańskiej rezygnujemy z ryby

Przygotowanie ramen

  • Na samym początku należy przygotować bulion dashi. Istnieje też opcja zagotowania wody i dodanie do niej przetarty wilgotnym ręcznikiem konbu oraz suszoną rybę bonito.
  • Wywar należy gotować na małym ogniu przez 7 minut. Z gotowego wywaru wyciągamy glony. Nie będą już potrzebne.
  • Do ugotowanego bulionu dodajemy pastę miso, mirin i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. w międzyczasie wrzucamy suszone algi wakame do małej miseczki i zalewamy 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.
  • Zostawiamy je na 5 minut, a po tym czasie odcedzamy i dodajemy do wywaru.
  • Czas na przygotowanie makaronu. Wrzucamy go do osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty.
  • Gdy już mamy gotowy makaron, nakładamy go do miseczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu  i posiekaną dymkę lub szczypiorek. Zalewamy gorącym wywarem.
  • Istnieje również wersja Ramenu, do którego dokłada się jajka. Jajka należy ugotować na twardo, przekroić na pół i marynować w połowie szklanki wody, w jednej łyżeczce przyprawy 7 smaków i 1 łyżeczce oleju sezamowego chilli.
  • Dobrym rozwiązaniem jest wybranie wąskiego naczynia do marynowania, aby jajka były całe zanurzone. Marynowanie powinno trwać 20 minut.Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ostrzejszą wersję zupy.
  • Jeśli jednak chcemy spróbować, jak smakuje ramen z jakiem, ale nie lubimy pikantnych potraw, można zrezygnować z marynowania jajek i podać je bez żadnych przypraw. Smacznego!
Słowo kluczowe ramen, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!