Go Back

Przepis na sushi california rolls

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Główne dania

Składniki
  

  • 1 opakowanie nori
  • 350 g ryżu do sushi
  • 50 g surowego łososia
  • 50 g ryby maślanej
  • 50 g surowego tuńczyka
  • kilka łyżek sezamu
  • kilka łyżeczek kawioru
  • zaprawa do ryżu do sushi
  • serek philadelphia
  • 1 mały ogórek
  • 1 sztuka awokado

Instrukcje
 

  • Ryż do sushi dokładnie płuczemy - do momentu uzyskania przezroczystej wody.
  • Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy zaprawę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado i ogórka kroimy w cienkie paski, natomiast ryby w cieniutkie plasterki.
  • Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z zimną wodą.
  • Na macie układamy kawałek folii spożywczej, a na niej listek nori.
  • Po całej powierzchni nori rozprowadzamy ryż. Aby nie przylepiał się do dłoni, warto moczyć je co jakiś czas w zimnej wodzie.
  • Odwracamy listek z ryżem do góry nogami - tak, by ryż przylegał do folii.
  • Czystą powierzchnię nori smarujemy serkiem philadelphia. Układamy na nim ogórka, awokado oraz plasterki ryby.
  • Zwijamy rolkę wzdłuż krótszego brzegu.
  • Obtaczamy gotową rolkę w sezamie lub kawiorze.
  • Przy użyciu ostrego noża kroimy gotową rolkę na sześć kawałków.
  • Składamy resztę rolek.
  • Gotowe kawałki układamy na talerzu. Do niewielkiej miseczki nalewamy sos sojowy. Przygotowujemy również pastę wasabi i marynowany imbir, którym będziemy przegryzać kolejne kawałki.
Tagi sushi
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!