Ryż do sushi dokładnie płuczemy - do momentu uzyskania przezroczystej wody.
Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy zaprawę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado i ogórka kroimy w cienkie paski, natomiast ryby w cieniutkie plasterki.
Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z zimną wodą.
Na macie układamy kawałek folii spożywczej, a na niej listek nori.
Po całej powierzchni nori rozprowadzamy ryż. Aby nie przylepiał się do dłoni, warto moczyć je co jakiś czas w zimnej wodzie.
Odwracamy listek z ryżem do góry nogami - tak, by ryż przylegał do folii.
Czystą powierzchnię nori smarujemy serkiem philadelphia. Układamy na nim ogórka, awokado oraz plasterki ryby.
Zwijamy rolkę wzdłuż krótszego brzegu.
Obtaczamy gotową rolkę w sezamie lub kawiorze.
Przy użyciu ostrego noża kroimy gotową rolkę na sześć kawałków.
Składamy resztę rolek.
Gotowe kawałki układamy na talerzu. Do niewielkiej miseczki nalewamy sos sojowy. Przygotowujemy również pastę wasabi i marynowany imbir, którym będziemy przegryzać kolejne kawałki.