Cofnij
+ servings

Przepis na oryginalny japoński ramen

Magdalena
Czas przygotowania 7 godziny
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 1 kg wołowego szpondera z kością
  • 4 cebule szarlotki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 100 ml sosu sojowego
  • 250 g suchego makaronu chow mein
  • jajka ugotowane na wpół miękko
  • 2 cebule dymki
  • 20-30 g grzybów mun lub shitake
  • papryczka chilli
  • 80 ml sake

Instrukcje
 

  • Mięso dokładnie myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą ( ok.2,5-3l).
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz oraz cebule szalotki.
  • Gotujemy wywar na małym ogniu przez 6 godzin.
  • W międzyczasie gotujemy jajka na pół miękko- białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
  • Grzyby zalać wrzątkiem, a gdy będą miękkie pokroić na drobne kawałki.
  • Makron ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
  • Gdy wywar będzie gotowy należy wyjąć z niego wszelkie dodatki.
  • Mięso oddzielić od kości i z powrotem do garnka włożyć tylko najładniejsze kawałki bez tłuszczu i włókien.
  • Do bulionu należy dodać połowę przygotowanej porcji sosu sojowego i sake ponownie go zagotować. Spróbować wywaru i w razie potrzeby dodać pozostałą porcję.
  • Do miseczek nałożyć ugotowany wcześniej makaron. Wlać na niego bulion.
  • Pokrojone grzybki wrzucić do talerza. Dołożyć także po kawałku wołowiny z wywaru.
  • Jajka przepołowić i także ułożyć w misce.
  • Szczypiorek z cebuli pokroić na małe kawałki i dodać go do zupy.
  • Jeśli mamy świeżą paprykę chili także musimy ją skroić. W przypadku mielonej posypujemy nią danie i  podajemy gorące do spożycia.
  • Można dodać także kapustę pak choi pokrojoną w drobne i cienkie paski, kiełki fasoli i olej sezamowy.
Słowo kluczowe ramen, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!