Schab kroimy w plastry, każdy plaster rozbijamy na bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron (możemy każdy plaster posmarować od środka sosem czosnkowym).
Na każdym rozbitym kawałku, układamy po plasterku szynki i sera. Zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami lub nitką jak zrazy (jeśli nie chcemy ich zabezpieczać, możemy je chwilę obsmażyć przy łączeniu). Roladki przekrajamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Bulion lub wodę, śmietanę oraz mąkę mieszamy w rondelku, dodajemy sól i pieprz. Wsypujemy starty ser żółty (zostawiamy trochę w miseczce) i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.
Kiedy mieszanka serowa będzie gładka i zacznie wrzeć, polewamy nią roladki. Na każdą roladkę dajemy trochę startego sera, który nam pozostał z robienia sosu.
Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Danie podajemy na gorąco, najlepiej od razu z piekarnika. Smacznego!