Go Back
+ servings

Schab w sosie serowym

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 20 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 6 plastrów sera cheddar
  • 100 g śmietany 36%
  • 30 g szybki parmeńskiej
  • 300 g sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • sos czosnkowy opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Schab kroimy w plastry, każdy plaster rozbijamy na bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron (możemy każdy plaster posmarować od środka sosem czosnkowym).
  • Na każdym rozbitym kawałku, układamy po plasterku szynki i sera. Zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami lub nitką jak zrazy (jeśli nie chcemy ich zabezpieczać, możemy je chwilę obsmażyć przy łączeniu). Roladki przekrajamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Bulion lub wodę, śmietanę oraz mąkę mieszamy w rondelku, dodajemy sól i pieprz. Wsypujemy starty ser żółty (zostawiamy trochę w miseczce) i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.
  • Kiedy mieszanka serowa będzie gładka i zacznie wrzeć, polewamy nią roladki. Na każdą roladkę dajemy trochę startego sera, który nam pozostał z robienia sosu.
  • Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Danie podajemy na gorąco, najlepiej od razu z piekarnika. Smacznego!
Tagi mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!