Go Back
+ servings

Co zrobić ze schabu w plastrach zamiast schabowych?

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 25 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 4 plastry schabu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • odrobina mąki do obtoczenia mięsa
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 400 g pieczarek
  • 100 g śmietany 18%
  • sól, pieprz

Instrukcje
 

  • Plastry schabu lekko rozbijamy, nacieramy sola i pieprzem z obydwu stron, następnie obtaczamy w mące.
  • Plastry mięsa krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do rondla lub głębszej patelni.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na tłuszczu, na którym uprzednio smażyło się mięso, zeszkloną cebulę dodajemy do naczynia z kotletami.
  • Kotlety wraz z cebulą zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem.
  • Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, całość dusimy około 40 minut, do miękkości kotletów.
  • Kiedy mięso jest już miękkie, w garnuszku rozprowadzamy 2 łyżki mąki z wodą i śmietaną, zawiesinę bardzo dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek.
  • Do zawiesiny z mąki i śmietany dodajemy gorącą wodę z sosu, całość mieszamy i wlewamy do naczynia.
  • Sos doprawiamy majerankiem, cząbrem, pieprzem i rozmarynem, solimy do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut.

Notes

Bitki ze schabu w plastrach są już gotowe. Mięso w takim wydaniu jest kruche i apetyczne, sos kusi głębią aromatu i aksamitną konsystencją. Bitki schabowe w sosie z dodatkiem pieczarek, warto serwować w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków lub kaszy. Przyprawy dodajemy pod koniec gotowania, gdyż zarówno cząber, jak i rozmaryn oraz majeranek bardzo szybko uwalniają aromat. Bulion do sosu, w ostateczności można przygotować z wody z dodatkiem kostki rosołowej, jednak smaczniejszy i zdrowszy będzie ten, zrobiony samodzielnie.
Tagi mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!