Cofnij

Przepis na sushi maki

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania

Składniki
  

  • 250 g ryżu
  • 5 arkuszy nigiri
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 ogórek
  • 100 g paluszków surimi
  • 2 fileciki anchois
  • serek philadelphia

Składniki sosu do ryżu

  • 3,5 łyżki octu rybnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Instrukcje
 

  • Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż stanie się przejrzysta. Następnie moczymy go w wodzie przez ok. 30minut. Po tym czasie płuczemy ostatni raz i gotujemy ok. 15-20 minut, często mieszając. Po odparowaniu całej wody, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.
  • Składniki sosu mieszamy aż do rozpuszczenia (można lekko podgrzać) i łączymy z ryżem, a następnie całość odstawiamy do ostudzenia. Ryż musi być całkowicie wystudzony - to bardzo ważne, aby sushi się udało!
  • Ogórka i paprykę kroimy w słupki, a łososia zawijamy.
  • Na arkusz nori nakładamy ryż, na którym następnie układamy pozostałe składniki. Całość zwijamy w rolkę. Rant nori lekko zwilżamy wodą, aby się skleił.
  • Tniemy ostrym nożem na kawałki, grubości 2-3 cm.

Uwagi

Składniki łączymy dowolnie w różnych kombinacjach, np:
  • łosoś, ogórek, papryka, serek,
  • surimi, ogórek, serek,
  • łosoś, ogórek, serek,
  • anchois, ogórek, papryka,
  • surimi, łosoś, papryka, ogórek, serek.
Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Jak widać, przygotowanie sushi maki jest dość proste i praktycznie każdy może je przyrządzić w swojej kuchni. Trzeba jednak trzymać się kilku ważnych zasad, a przede wszystkim, zadbać o najwyższą jakość i świeżość składników - w przypadku sushi, są one kluczem do sukcesu.
Słowo kluczowe sushi
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!