Go Back
+ servings

Przepis na barszcz biały z kiełbasą

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Zupy
Ilość 8

Składniki
  

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz

Do zrobienia zaklepki i zabielenia barszczu

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml wody

Instrukcje
 

  • Dokładnie umyj i obierz ze skórki wszystkie warzywa.
  • Przygotowane odpowiednio warzywa zalej 1,5 litrami wody i dodaj przyprawy, tj. liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz majeranek (nie dodawaj na razie soli)
  • Obierz 3 ząbki czosnku i razem z całą kiełbasą, dodaj je do garnka.
  • Gotuj wywar przez około 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu. 
  • W czasie, gdy wywar się gotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w średnią kostkę - następnie zalej je wodą i odstaw na chwilę.
  • Z zupy wyjmij pietruszkę, cebulę oraz zaparzone kiełbasy. Odcedź również ziele angielskie i liście laurowe.
  • Wcześniej zagotowaną kiełbasę oraz marchewkę pokrój w plasterki i ponownie dodaj do zupy. Dorzuć także pokrojone ziemniaki i przypraw zupę solą.
  • Gotuj barszcz około 10 minut - kontroluj czas do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  • Przygotuj zaklepkę - mąkę, 50 ml wody i śmietanę połącz w całość i przelej powoli przez sitko do garnka, jednocześnie mieszając zupę.
  • Barszcz możesz podawać także z ugotowanym na twardo jajkiem, odrobiną chrzanu i łyżeczką gęstej śmietany dla dekoracji.

Notes

Ten przepis na barszcz biały z kiełbasą jest naprawdę prosty i szybki. Dodatkowo, udowadnia, że nie potrzebujesz zbyt wielu składników do przygotowania pysznej zupy. Aromatyczny smak zupy pokochają nie tylko dorośli, ale także najmłodsza część degustujących. Przepis na barszcz biały z kiełbasą możesz wykorzystać zarówno na Wielkanocny stół, jak i na rodzinny, niedzielny obiad. 
Tagi zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!