Go Back
+ servings

Przepis na gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Magdalena
Czas przygotowania 30 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 1

Składniki
  

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 skórki z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki zmielonych orzechów piniowych
  • 1/3 szklanki mleko kokosowe
  • sól

Instrukcje
 

  • Kaszę płuczemy na sitku.
  • Cebulę i czosnek kroimy, smażymy na patelni.
  • Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki.
  • Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy.
  • Wlewamy bulion, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i ocet jabłkowy.
  • Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn.
  • Wlewamy drugą szklankę bulionu.
  • Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką.
  • Solimy, dodajemy orzechy.
  • Dolewamy mleko kokosowe.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Gotujemy przez ok 3-4 minuty.

Notes

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie wymaga doświadczenia w kuchni. Co więcej, wszystkie produkty, których potrzebujemy znajdziemy w każdym sklepie.
Jeśli więc cenimy sobie różnorodność smaków, łagodność mleka kokosowego a przy tym chcemy jeść zdrowo i różnorodnie - danie to z pewnością spełni nasze oczekiwania i zachwyci ciekawą, niecodzienną kompozycją smaków..
Gryczotto doskonale komponuje się z czerwonym winem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać je również jako potrawę na wieczorne spotkanie czy imprezę dla znajomych.
Tagi wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!