Go Back
+ servings

Przepis na bitki wołowe na czerwonym winie

Magdalena
Czas przygotowania 2 hours
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 600 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 żabek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 śliwki suszone
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ogórki małosolne lub kiszone jako dodatek
  • ziemniaki / kasza gryczana / ryż jako dodatek

Instrukcje
 

  • Myjemy i osuszamy mięso wołowe.
  • Kroimy je na plastry o około 1 cm grubości.
  • Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub klarowanego masła.
  • Krótko smażymy mięso tak, by przyrumieniło się z każdej strony.
  • Dolewamy łyżkę oleju.
  • Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dolewamy wino.
  • Dusimy przez ok 5 minut.
  • Dodajemy ząbek czosnku
  • Smażymy przez chwilę.
  • Dodajemy usmażone wcześniej mięso.
  • Zalewamy mięso wodą tak, by je zakryła.
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki.
  • Dusimy na małym ogniu przez ok 1,5 godziny.
  • Dodajemy sól i pieprz.
  • Woda odparowując spowoduje zgęstnienie sosu.
  • Możemy go również zagęścić odrobiną wody z mąką.

Notes

Jak widać, przygotowanie bitek wołowych nie musi być wcale trudnym zadaniem. Warto jednak pamiętać ich smak zależy od jakości mięsa, z jakiego będziemy go przyrządzać, warto więc stawiać na wołowinę maksymalnie świeżą, nie posiadającą dużych przerostów tłuszczu.
Niezwykle istotne jest również sprawdzanie miękkości mięsa podczas duszenia się bitek, ponieważ w zależności od rodzaju mięsa czas gotowania się potrawy może być krótszy i wynieść godzinę, jak i przeciągnąć się do dwóch godzin.
Tagi mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!