Go Back
+ servings

Przepis na sopa azteca - pikantną, meksykańską zupę z paskami tortilli

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Zupy
Ilość 4

Składniki
  

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 4 duże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 2 tortille kukurydziane
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ser feta
  • limonka

Instrukcje
 

  • Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy pomidory, cebulę i czosnek. Pomidory powinny być ze skórką.
  • Warzywa powinny przypalić się, podbije to smak dania.
  • Studzimy pomidory, cebulę i czosnek.
  • Dokładnie blendujemy.
  • Przelewamy na głęboką patelnie i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy przez 5 minut.
  • Dodajemy bulion drobiowy.
  • Dodajemy oregano, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, kmin rzymski, sól, pieprz.
  • Gotujemy przez 15-20 minut.
  • Tortillę kroimy w cienkie paski, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Szarpiemy lub kroimy ugotowaną pierś z kurczaka.
  • Na talerzach układamy mięso, tortille oraz inne dodatki (takie jak awokado czy ser feta) według własnego uznania. Zalewamy zupą.
  • Posypujemy danie świeżą kolendrą, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Notes

Jak widać, przygotowanie sopa azteca nie jest pracochłonne, zaś sam smak zupy z całą pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Warto więc choć raz spróbować jej w swojej kuchni.
Tagi ostre, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!