Go Back
+ servings

Przepis na sopa de lima - meksykańską zupę z limonką

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 29 minutes
Rodzaj dania Zupy
Ilość 4

Składniki
  

  • 2 nóżki z kurczaka
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1-2 limonek
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • oregano, sól, ziele angielskie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 papryczki habanero
  • świeża kolendra, podsmażona tortilla lub awokado opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Do garnka wkładamy udka z kurczaka.
  • Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso.
  • Dodajemy cebulę, pokrojony seler naciowy, sól, pieprz oraz ziele angielskie.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy na wolnym ogniu ok 25 minut.
  • Wyjmujemy i odkładamy udka.
  • Płyn, w którym się gotowały zostawiamy.
  • Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek na patelni.
  • Podsmażamy cebulę, czosnek, papryczkę habanero oraz oregano.
  • Dodajemy pokrojonego drobno pomidora bez skórki.
  • Zalewamy bulionem z ugotowanych udek.
  • Wciskamy sok z limonki i gotujemy przez ok 25 minut.
  • Obieramy mięso z udek z kurczaka i dodajemy je do zupy.
  • Podajemy z paskami podsmażonej na oleju tortilli lub z kawałkami awokado.

Notes

Opcjonalnie możemy podać również kawałki awokado oraz limonki, którą dodatkowo można wzmocnić smak zupy. Pamiętajmy o świeżej, aromatycznej kolendrze, którą warto posypać zupę przed podaniem.
Tagi ostre, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!