świeża kolendra, podsmażona tortilla lub awokadoopcjonalnie
Instrukcje
Do garnka wkładamy udka z kurczaka.
Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso.
Dodajemy cebulę, pokrojony seler naciowy, sól, pieprz oraz ziele angielskie.
Doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 25 minut.
Wyjmujemy i odkładamy udka.
Płyn, w którym się gotowały zostawiamy.
Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek na patelni.
Podsmażamy cebulę, czosnek, papryczkę habanero oraz oregano.
Dodajemy pokrojonego drobno pomidora bez skórki.
Zalewamy bulionem z ugotowanych udek.
Wciskamy sok z limonki i gotujemy przez ok 25 minut.
Obieramy mięso z udek z kurczaka i dodajemy je do zupy.
Podajemy z paskami podsmażonej na oleju tortilli lub z kawałkami awokado.
Notes
Opcjonalnie możemy podać również kawałki awokado oraz limonki, którą dodatkowo można wzmocnić smak zupy. Pamiętajmy o świeżej, aromatycznej kolendrze, którą warto posypać zupę przed podaniem.