Go Back
+ servings

Przepis na schab w sosie sojowym

Magdalena
Czas przygotowania 2 hours
W lodówce 12 hours
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 1 opakowanie plastrów ze schabu
  • 12 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka
  • sezam do dekoracji

Instrukcje
 

  • Plastry schabu myjemy i osuszamy. Układamy je w głębokim talerzu jeden obok drugiego.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki. Dolewamy do niego sos sojowy oraz miód. Wsypujemy kurkumę i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Powstałą marynatą polewamy mięso, tak by dokładnie przykryła każdy plaster. Gotowy schab przykrywamy folią  spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
  • Cebulę siekamy w piórka, paprykę kroimy w większą kostkę.
  • Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia, dorzucamy warzywa i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne z mięsem umieszczamy w piekarniku i pieczemy mięso przez godzinę.
  • Wyjmujemy schab z piekarnika, polewamy powstałym sosem i okładamy cebulą i papryką.
  • Na koniec posypujemy plastry ziarnami sezamu.

Notes

Tak przygotowane plastry schabu będą niezwykle aromatyczne, a przede wszystkim bardzo soczyste, co jest niezwykle ważne w przypadku tego mięsa. Można je podawać z frytkami, ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane warzywa korzeniowe posypane imbirem. Z kolei w cieplejsze dni warto się pokusić o przygotowanie sałatki z rukoli, pomidorków, cebuli i sera mozarella, którą wystarczy skropić oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!