Go Back
+ servings

Przepis na oryginalne japońskie sushi

Magdalena
Czas przygotowania 2 hours
Rodzaj dania Przekąski
Ilość 2

Składniki
  

Główne składniki

  • 500 g ryżu do sushi
  • ocet ryżowy
  • 1 opakowanie nori
  • cukier

Dodatki

  • surowa lub wędzona ryba
  • awokado
  • pasta wasabi
  • marynowany ibir
  • świeży szczypiorek
  • świeży ogórek
  • sos sojowy

Instrukcje
 

  • Ryż przed ugotowaniem, należy dokładnie wypłukać pod bieżącą i zimną wodą. Następnie przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą w proporcji 1:1,5.
  • Ryż doprowadź do wrzenia, gdy się zagotuje zmniejsz ogień. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu.
  • Kontroluj ilość wody, gdy znacząco jej ubędzie, należy uzupełnić odrobiną dodatkowego płynu. Po około 15 minutach, odstaw garnek w ciepłe miejsce na około 45 minut.
  • W tym czasie ryż dojdzie do właściwej konsystencji.
  • Gotowy ryż dopraw do smaku octem ryżowym i cukrem - jego smak powinien być intensywny, dający wrażenie zbyt kwaśnego i zbyt słodkiego.
  • Przygotuj dodatki - rybę pokrój na cienkie plasterki, z ogórka wydrąż nasiona, awokado pokrój na niewielkie paski.
  • Na bawełnianej ściereczce lub specjalnej macie do sushi połóż nori.
  • Nori należy wyłożyć cienką warstwą ryżu. Ryz powinien zajmować około 2/3 powierzchni wodorostu.
  • Wzdłuż krawędzi układaj dodatki, tak aby utworzyły kolorowy pasek.
  • Nori przy pomocy ściereczki lub maty zwijaj, pamiętaj żeby dociskać sushi tak aby ryż przykleił się do dodatków. Tak przygotowany rulonik odstaw na kilka chwil na bok.
  • Przy pomocy ostrego noża pokrój rulony na około 2cm kawałki.
  • Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Notes

Sushi jest idealnym daniem na romantyczną kolację lub przekąską na przyjęcie. Wbrew pozorom wykonanie nie jest trudne, ani czasochłonne. Podane w przepisie dodatki do tego dania są podstawowymi, ale równie dobrze możemy to danie modyfikować wedle własnego uznania. Przepyszna jest wersja z serkiem typu Philadelpia, z papryką, koperkiem, który wyjątkowo dobrze koresponduje z rybą. Wypróbuj ten przepis już dziś i dołącz do grona wielbicieli sushi!
Tagi sushi
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!