Cofnij
+ servings

Przepis na włoskie canolli - słodkie rurki sycylijskie

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • odrobina cynamonu
  • odrobina soli
  • 1 jajko
  • 10 g cukru pudru
  • 15 g miękkiego masła
  • 3 łyżki białego wina słodkiego
  • 375 g serka ricotta
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • posypki - posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Instrukcje
 

  • Białko oddziel od żółtka.
  • Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino.
  • Zmiksuj wszystkie składniki.
  • Pozyskaną masę masę folią i pozostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
  • Podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj. Powtarzaj kilkakrotnie aby napowietrzyć masę.
  • Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka o wielkości ok 5 cm.
  • Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek.
  • Sklej je białkiem jajka.
  • Rozgrzej olej do ok 170 stopni.
  • Zanurzaj w nim foremki z ciastem.
  • Odsącz je z tłuszczu.
  • Odsącz serek ricotta i zmieszaj go z cukrem oraz ubitą wcześniej śmietaną.
  • Potrzyj czekoladę i skórkę cytrynową.
  • Wmieszaj potarte wiórki czekolady i cytryny do masy z serka i śmietany.
  • Nadziej rurki.
Słowo kluczowe makaron
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!