Cofnij
+ servings

Przepis na szakszukę - pyszne danie z Bliskiego Wschodu

Magdalena
Czas przygotowania 40 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka harrisy
  • przyprawy - kmin rzymski, sól, pieprz, chilli

Instrukcje
 

  • Pomidory pokroić w małą kostkę a następnie poddusić na na oliwie z oliwek i zeszklonej cebuli.
  • Dodać pozostałe składniki - paprykę (pokrojoną w kosteczkę), czosnek oraz przyprawy.
  • Harrisę zetrzeć w moździeżu.
  • Przygotowujemy trzy wgłębienia w uzyskanym sosie pomidorowym.
  • W przygotowane wgłębienia wbijamy jajka.
  • Przykrywamy i gotujemy jajka przez ok 3 minuty.
  • Żółtko powinno być półpłynnej konsystencji.
  • Gotowe danie doprawiamy świeżą natką pietruszki, kolendrą lub bazylią.
  • Danie podajemy na patelni.

Uwagi

Jak widać przygotowanie szakszuki nie jest zadaniem trudnym. Co więcej, możemy urozmaicić tą potrawę dodając do niej inne składniki, wedle uznania. Doskonale smakuje bowiem wzbogacona oregano, chili, słodką lub ostrą papryką. Szakszukę podajemy z pieczywem. Doskonale smakuje również w towarzystwie hummusu.
Jeśli więc poszukujesz egzotycznej a jednocześnie prostej w przygotowaniu potrawy, która zaskoczy twoich bliskich - szakszuka jest dokładnie tym czego potrzebujesz by zaskoczyć ich w niecodzienny, ciekawy sposób.
Zwyczajowo szakszukę spożywa się jako pierwszy posiłek dnia, niemniej jednak doskonale sprawdzi się również jako sycąca kolacja.
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!