Go Back

Przepis na pileszkę - bułgarską zupę z kurczakiem

Magdalena
Czas przygotowania 1 day 16 hours
Rodzaj dania Zupy

Składniki
  

  • 1 sztuka mały kurczak
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 natka pietruszki
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Instrukcje
 

  • Kurczaka porcjujemy i zalewamy 2 litrami wody.
  • Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy ewentualnie pojawiające się szumowiny.
  • Do wywaru dorzucamy wszystkie warzywa i przyprawy.
  • Gotujemy do miękkości na małym ogniu (ok. 2 godzin).
  • Oddzielamy mięso od kości.
  • Połowę kroimy po czym wrzucamy ją do odcedzonego wywaru.
  • Drugą część pozostawiamy do panierowania.
  • Wlewamy do wywaru mleko oraz wino.
  • Przed podaniem posypujemy zupę świeżą pietruszką.
  • Część mięsa, którą pozostawiliśmy posypujemy przyprawą do kurczaka.
  • Roztrzepujemy jajko i obtaczamy mięso w ziarnach sezamu.
  • Smażymy.
  • Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki warzywa z wywaru.

Notes

Dzięki temu otrzymujemy nie tylko zupę, ale również potrawę, która może zarówno stanowić przystawkę, jak i drugie danie.
Jak widzimy, pileszka to zupa, która do pewnego czasu przyrządzana jest praktycznie identycznie jak nasz rodzimy rosół. Większość osób nie powinna więc mieć żadnego problemu z jej ugotowaniem.
W zamian otrzymujemy jednak znacznie ciekawszy smak i aromat, który będzie stanowił miła odmianę dla każdego smakosza. Nie dziwi więc fakt, że Bułgarzy uwielbiają tę zupę i chętnie przyrządzają ją w swoich domach. Co więcej, bardzo często możemy spotkać ją również w menu restauracyjnym.
Tagi kurczak, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!