Go Back
+ servings

Lutenica - paprykowa pasta prosto z Bułgarii

Magdalena
Czas przygotowania 2 hours 30 minutes
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 6

Składniki
  

  • 6 bakłażanów
  • 12 czerwonych papryk
  • 1 marchewka
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 5 ząbków czosnku
  • cukier, sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kminu

Instrukcje
 

  • Bakłażany i papryki myjemy, osuszamy i pieczemy w całości.
  • Pierarnik musi być nagrzany do 250 stopni.
  • Czas pieczenia to ok 20 min.
  • Marchewkę ścieramy na grubych oczkach.
  • Studzimy warzywa.
  • Obieramy papryki.
  • Wyciągamy miąższ bakłażanów i odciskamy go na sitku.
  • Łączymy go z pozostałymi warzywami.
  • Warzywa miksujemy blenderem.
  • Smażymy czosnek wykorzystując połowę oliwy.
  • Dodajemy zmiksowane warzywa i ocet.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 2 godziny.
  • Dodajemy pozostałe przyprawy.
  • Międzyczasie wyparzamy słoiki.
  • Przekładamy gorącą pastę do słoików.
  • Odstawiamy je do góry dnem. 

Notes

Lutenica według naszego przepisu to około sześciu średnich słoiczków. Z powodzeniem wystarczy więc na długi czas. Gotową pastę możemy łączyć z wieloma innymi daniami i produktami. Pyszna jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdza się podczas przygotowywania potraw jednogarnkowych, wzbogaci również smak zup.
Doskonała jest również na zimno jako dip do mięs, pieczywa, nachosów czy tortilli. Nic więc dziwnego, że większość przepisów kuchni bułgarskiej opiera się o jej wykorzystanie a przygotowywana jest praktycznie w każdym domu.
Warto spróbować jej wykonania, ponieważ smak lutenicy odpowiada zarówno miłośnikom klasycznej, jak i nowoczesnej kuchni.
Tagi wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!