Go Back
+ servings

Przepis na SOM TAM - tajską sałatkę

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Saładki
Ilość 2

Składniki
  

  • 400 g marchewki startej w długie słupki
  • 400 g kalarepy startej w długie słupki
  • 1 opakowanie zielonej fasolki
  • kilka sztuk pomidorów
  • 4 sztuki papryczek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • orzeszki ziemne prażone
  • 8 łyżeczek cukru kokosowego
  • 6 łyżeczek sosu rybnego
  • 6 łyżeczek sosu z limonki

Instrukcje
 

  • W moździerzu ucieramy obrany czosnek z papryczkami chili.
  • Dodajemy część orzeszków ziemnych oraz suszone krewetki.
  • Tłuczemy składniki w moździerzu.
  • Dodajemy sok z limonki, sos rybny i cukier.
  • Ścieramy marchewkę i kalarepę na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski ze startymi warzywami dodajemy fasolkę oraz kawałki pomidora.
  • Sałatkę polewamy obficie stworzonym wcześniej sosem.
  • Całość dekorujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Notes

Jak widać przygotowanie sałatki Som Tam nie jest trudne oraz czasochłonne. Warto więc poznać ten egzotyczny, świeży a przy tym lekki smak. Sałatka z powodzeniem może być spożywana zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięsnego dania głównego. Świetnie sprawdza się jako posiłek na lato, ze względu na świeże, limonkowe nuty.
Doskonale podkreśla zarówno smak kurczaka (szczególnie przyprawionego w sposób orientalny), jak i ryb.
Sałatka jest niskokaloryczna, dzięki czemu z powodzeniem może być spożywana przez osoby na diecie.
Tagi sałatka, wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!