Go Back
+ servings

Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour 20 minutes
Rodzaj dania Zupy
Ilość 4

Składniki
  

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 g makaronu udon lub chow mein
  • 200 ml mleka kokosowego
  • czerwona cebula, świeża kolendra, limonka do podania

Instrukcje
 

  • Podsmażamy pastę curry na oliwie - najlepiej wykorzystując do tego garnek.
  • Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
  • Smażymy przez ok 3 minuty.
  • Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy przez minutę.
  • Do garnka dorzucamy pokrojonego bakłażana - smażymy przez ok 3 min.
  • Dodajemy przyprawy - curry w proszku, cukier oraz sos rybny.
  • Mieszamy i podgrzewamy.
  • Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok 5 min.
  • Dodajemy mleko kokosowe.
  • Odstawiamy z ognia.
  • Zupę podajemy z czerwoną cebulą pokrojoną na wiórki oraz świeżą kolendrą.
  • Kawałki limonki, z których wyciska się sok wzbogacą smak zupy.

Notes

Jak widać, przygotowanie zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem nie jest trudne oraz czasochłonne. Zaś jej bogaty i niecodzienny dla wielu z nas smak z całą pewnością pozytywnie zaskoczy każdą osobę, która skosztuje tego egzotycznego dania.
Jeśli więc lubisz eksperymentować w kuchni - to propozycja, którą warto wypróbować.
Tagi kurczak, makaron, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!