Cofnij
+ servings

Przepis na gulasz z wołowiny i małych cebulek

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g małych cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 g krojonej w kostkę wołowiny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 butelka mocnego czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • posiekana natka pietruszki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy

Instrukcje
 

  • W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy cebulki oraz czosnek w całości.
  • Smażymy przez około 5 minut aż się zarumienią.
  • Dodajemy wołowinę.
  • Smażymy przez kolejne pięć minut aż mięso się zarumieni.
  • Nie przestając mieszać dodajemy cynamon, goździki, kminek i przecier pomidorowy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wlewamy wino.
  • Dodajemy sok oraz startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczy.
  • Dodajemy listek laurowy.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Naczynie przenosimy do piekarnika.
  • Pieczemy w temperaturze 150 przez godzinę.
  • Ściągamy pokrywkę z naczynia.
  • Pieczemy przez kolejną godzinę.
  • Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Uwagi

Jak widać, stworzenie pysznego, aromatycznego gulaszu z mięsa wołowego nie musi być wcale zadaniem trudnym. Warto więc od czasu do czasu zadbać o to, by ten klasyczny obiad w nowoczesnej wersji znalazł się na naszym stole. Walory smakowe dobrze przyrządzonej wołowiny najwyższej jakości są bowiem w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Słowo kluczowe mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!