Cofnij
+ servings

Przepis na domowego WieśMaca

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny
Rodzaj Główne dania
Ilość 1

Składniki
  

  • 1 bułka do hamburgerów
  • 1-2 listek sałaty
  • 1-2 plastry pomidora
  • 1 plaster cebuli
  • 100 g mięsa mielonego
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki na sos do Wieśmaca

  • 1 łyżeczka śmietany 12%
  • 1/2 łyżki majonezu
  • chrzan do smaku
  • szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki

Instrukcje
 

  • do małej miseczki należy przełożyć śmietanę i majonez 
  • dobrze wymieszać śmietanę z majonezem
  • doprawić do smaku chrzanem, musztardą, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką
  • wymieszać wszystkie składniki
  • umyć i osuszyć liście sałaty
  • cebulę obrać i pokroić w plasterki 
  • mięso mielone doprawić solą i pieprzem
  • uformować mięso w formę kotleta 
  • usmażyć kotleta na patelni z każdej strony bez użycia tłuszczu przez około dwie minuty z każdej strony
  • bułki podgrzej lekko w piekarniku (5 minut 200 st.C) by były ciepłe i lekko chrupiące
  • po wyjęciu bułki lekko posmarować ją sosem 
  • położyć kotleta 
  • na kotleta położyć plaster sera i kolejno plaster pomidora
  • położyć liść sałaty i plaster cebuli 
  • Położyć drugą część bułki również posmarowaną sosem
Słowo kluczowe Mc'donalds, mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!