Cofnij
+ servings

Przepis na japońską zupę ramen

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 6 godziny
Rodzaj Zupy
Ilość 6

Składniki
  

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych
  • 4 cebulki szalotki
  • 10 cm korzenia imbiru
  • 2 marchewki
  • wodorosty / algi konbu płat o wymiarach ok. 7x20cm
  • 1/2 główki czosnku
  • 80-100 ml sosu sojowego (shoyu)
  • 80 ml sake
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 500 g świeżego makaronu ramen
  • dymka lub szczypiorek
  • 6 jajek
  • gotowane lub pieczone mięso wieprzowe
  • 200 g bok choy (pak choi)
  • olej sezamowy

Instrukcje
 

  • Dzień wcześniej namoczyć grzyby.
  • Do dużego garnka włożyć kości i zalać je zimną wodą.
  • Zagotować na wolnym ogniu.
  • Odcedzić, przepłukać zimną wodą, włożyć do pustego garnka.
  • Obrać cebule.
  • Rozgnieść dla uwolnienia soku, podobnie w przypadku czosnku.
  • Pokroić świeży imbir oraz marchewkę.
  • Dodać do garnka z kośćmi.
  • Opłukać liść glonu i dodać do garnka. Całość zalać zimną wodą
  • Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowinę.
  • Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin na małym ogniu.
  • Przecedzić bulion przez sito.
  • Pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
  • Ugotować jajka.
  • Do bulionu dodać sake oraz sos sojowy.
  • Ułożyć w miskach makaron, mięso, pokrojone połówki jaja, grzyby shitake oraz inne dodatki.
  • Zalać bulionem.Posypać szczypiorkiem, kiełkami fasoli.
  • Skropić olejem sezamowym chili

Uwagi

Jak widać, przygotowanie zupy ramen we własnej kuchni, choć jest dość czasochłonne nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności kulinarnych. W zamian otrzymujemy egzotyczne, sycące i pełne składników odżywczych danie obiadowe.
Słowo kluczowe ramen, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!